Steffi Weber

Freelance journalist, Amsterdam

Keine Abos und 2 Abonnenten
Artikel

Leuke huisdiertjes, die bijen

Help! De wilde bij sterft uit. Gelukkig is er wat aan te doen: zet zelf een bijenkorf op je balkon. Volgens bijenkenner Bram Cornelissen zijn de gevreesde insecten hele leuke huisdieren.

Het kleine, zwarte insect laat zich niet afleiden door de mensen die om hem heen staan. Geconcentreerd schuifelt hij heen en weer, zijn kaakjes hevig bewegend. „Een Tronkenbij. Kijk!", zegt Bram Cornelissen verheugd. „Hij plakt nu net zijn nestje dicht, met speeksel en steentjes." Dan fronst hij zijn wenkbrauwen. „Hoe bedoel je: 'hij ziet er niet uit als een bij'? Er leven meer dan 350 soorten wilde bijen in Nederland. Die zien er echt niet allemaal hetzelfde uit, hoor."

Cornelissen weet er alles van. De bijenonderzoeker van de Universiteit van Wageningen bestudeert de beestjes niet alleen voor zijn werk, maar ook in zijn vrije tijd. Op zijn balkon op de tweede verdieping van een laagbouwflat in Wageningen hangt aan de muur een houten blok met een honderdtal gaatjes erin. Nestruimte voor wilde bijen. Het bijenseizoen is bijna ten einde en er zitten maar enkele bijtjes op het hout. „Maar in het hoogseizoen hangt hier een bijenwolk."

Bijen op je balkon. Dat willen mensen toch niet vrijwillig? Wel dus. Cornelissen is lang niet de enige. Sinds enkele jaren zijn zogeheten 'insectenhotels' in vrijwel ieder tuincentrum verkrijgbaar. Cornelissen merkt dat de interesse in zijn vakgebied duidelijk is toegenomen. Een positief bijverschijnsel van de bijensterfte, denkt hij.


Zum Original