Hasan Sonsuz Celiktas

The Wise Magazine Editor, izmir

1 subscription and 0 subscribers

Sığınak ve Mabed

Sığınak ve Mabed
TV’de bir belgesele rastladım, adı "Sığınak-Alplerde Yaşam Savaşı" adı. Alp dağlarında kıştan çıkan hayvanların yaşam sürecini anlatıyor. Belgesele bayıldım ve bazı notlar aldım. Paylaşmak istiyorum.
Önce bir geyik ve kurt sürüsünün hikayesi ile başladı belgesel. Genç geyik yemek ararken, kurtlar da geyiği yemek istiyorlar. Ama geyiği yakalamak çok güç. Fakat dişi kurt bir plan yapıyor. Kovalamaya başlıyorlar geyiği. Geyik sürüsüne gidiyor. Burada işte kurtların planı ortaya çıkıyor. Dertleri genci değil, sürüdeki en güçsüz ve hasta geyiği yakalamak. Burada aslında kurtlar geyik sürüsüne hizmet ediyorlar. Çünkü hasta geyiği yakalayınca o hastalık sürüye yayılmıyor.
Bizler "Doğada en güçlü olan hayatta kalır" düşüncesine inandırıldık. Fakat esasında doğada işbirliği içinde olanlar hayatta kalıyor ve de en güçsüzler eleniyor. Burada da işbirliği söz konusu aslında. Kurtlar doyuyor, sürü hastalıktan korunuyor. “En güçlü olan hayatta kalır” ile “en güçsüz olan elenir” arasında ciddi bir bilinç farkı var. İlki sürekli rekabeti ve bencilliği beslerken, ikincisi artık sürecini tamamlamış olanı, devam edemeyecek olanı yine bir hizmetle dönüştürüyor. Onun cansızlığı başka bir canlıya can veriyor.
Sonra kurtlar geyiği yerken bir ayı geliyor, o da aç. Ayılar kurtlardan korkmazlarmış. Alfa kurt ayıyla kapışıyor. Ağır yaralanıyor, kurtlar liderleri düşünce hemen onun en büyük oğluna dönüyorlar ve takibe başlıyorlar. Ama dişi kurt eşinin yanına uzanıyor ve onu yalıyor.

Read the full article