1 Abo und 0 Abonnenten
Artikel

Levenslang voor Duitser die medewerker tankstation (20) doodschoot na ruzie over mondkapje

De 49-jarige man die in september vorig jaar in de deelstaat Rijnland-Palts een 20-jarige tankstationmedewerker doodschoot na een ruzie over het dragen van een mondkapje, is dinsdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De rechtbank in Bad Kreuznach bestempelde zijn handelen als moord en volgde daarmee het verzoek van de openbaar aanklager. Volgens de rechtbank wilde de inmiddels 50 jarige Mario N. uit Idar-Obhttps://www.ad.nl/buitenland/levenslang-voor-duitser-die-medewerker-tankstation-20-doodschoot-na-ruzie-over-mondkapje~afa4e166/ erstein een voorbeeld stellen tegen de in zijn ogen ongerechtvaardigde coronamaatregelen. ‘Hij zag zichzelf als de juiste persoon hiervoor’, citeert de publieke omroep van de deelstaat, SWR, uit het vonnis. De verdachte heeft volgens de rechtbank ‘rechtse ideeën’ en radicaliseerde steeds meer. Al in 2019 - lang voor de coronapandemie - zag hij geweld als een middel om het probleem op te lossen. Volgens de rechtbank was het leed van de coronamaatregelen voor hem niet groter dan voor anderen.

Belangrijke aanwijzingen in het bewijsmateriaal waren chatgeschiedenissen waarin N. volgens de rechtbank minachtende opmerkingen maakte over vluchtelingen, Greta Thunberg, Fridays for Future-activisten, de toenmalige Duitse gezondheidsminister Jens Spahn, de federale overheid en haar coronabeleid. In een videoboodschap aan zijn zwager zei N. na zijn daad ,,Ik heb de klootzak doodgeschoten, ik heb het gedaan.’’ Volgens de rechtbank vond hij het ongepast dat een ‘tankstationjongen’, zoals hij de 20-jarige Alex W. in zijn verhoord noemde, hem terechtwees.


Moeder slachtoffer

N. toonde weinig reactie bij de voorlezing van het vonnis. De moeder van slachtoffer Alex W. huilde maar leek opgelucht. ‘Ze hield de hand van haar advocaat vast en in de andere hand haar halsketting met een kruisje', meldt de publieke omroep van de deelstaat (SWR). Volgens de advocaat van de vrouw was het voor haar ‘verreweg’ de moeilijkste dag van het proces. Ook getuigen van de moord op haar zoon zouden nog steeds lijden onder het drama, onder wie een zesjarige jongen. Hij leed drie dagen aan shockkoorts en gevolgen op lange termijn kunnen niet worden uitgesloten.


Levenslang betekent in Duitsland minstens vijftien jaar. Daarna komt de veroordeelde in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling met een proeftijd van vijf jaar. Tenzij de rechtbank de ‘bijzondere ernst’ van diens schuld vaststelt want dan is vrijlating zo goed als uitgesloten. Dat gebeurde in deze zaak niet, in tegenstelling tot de eis van het Openbaar Ministerie (OM) en de medeklagers. De volksjury oordeelde dat er geen sprake was van die bijzondere ernst. Daardoor maakt Mario N., die tevens werd veroordeeld voor illegaal vuurwapenbezit, in principe kans op vrijlating na vijftien jaar.


Zijn twee advocaten wezen de beschuldiging van moord tijdens het proces af. Ze pleitten voor doodslag met verminderde aansprakelijkheid van hun cliënt, die volgens een deskundige ongeveer twee promille alcohol in zijn bloed had. De verdediging noemde geen straf.


Tweemaal

Mario N. kwam het tankstation op zaterdag 18 september 2021 omstreeks 19.15 uur binnen zonder mondkapje, pakte twee sixpacks bier en zette die op de toonbank. Nadat de medewerker hem op de mondkapjesplicht had gewezen, liep de veertiger boos weg en stak een van zijn handen dreigend omhoog.

Volgens het OM keerde de verdachte omstreeks 21.45 uur terug, ditmaal met een mondkapje op. Dat trok hij bij de kassa naar beneden. Toen de medewerker hem opnieuw op de mondkapjesplicht wees, haalde de man een revolver tevoorschijn en schoot de 20-jarige student dood met een welgemikt schot in het hoofd. Daarna ging de schutter ervandoor.


De politie lanceerde een klopjacht en verspreidde een foto van de man op basis van bewakingsbeelden. De zoekactie bleef zonder resultaat. De volgende dag omstreeks 08.40 uur meldde de verdachte zich in gezelschap van een vrouw bij de politie in Idar-Oberstein. Hij werd meteen ingesloten voor verhoor en daarna aangehouden.